Avrupa’da hava ve gürültü kirliliğinden 450 bine yakın ölüm

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yayınlanan 2015 çevre raporuna göre, havaya salınan gazlar ile gürültü kirliliğinden ötürü yılda 400 bini aşkın Avrupalı yaşamını yitiriyor.

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yayınlanan 2015 çevre raporuna göre, havaya salınan gazlar ile gürültü kirliliğinden ötürü yılda 400 bini aşkın Avrupalı yaşamını yitiriyor. 1990 yılından bu yana atmosfere salınan zararlı gazlarda beşte bir oranında gerileme sağlanırken, denizlerdeki canlı türlerinin varlığı ise tehdit altında.

EEA tarafından yayınlanan ‘The European Environmentstate and Outlook 2015 başlıklı raporda, 2011 yılına ait hava ve gürültü kirliliği rakamları incelendi. Buna göre, fabrikalar, motorlu araçlar ve tarımsal faaliyetler nedeniyle oluşan hava kirliliği her yıl 430 bin Avrupalının normalinden önce yaşamını yitirmesine yol açıyor.

Rapora göre, özellikle büyük kentlerde kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarından yaşamını yitirenlerin 10 bin kadarı aşırı derecedeki gürültü kirliliğinin kurbanı oluyorlar.

Ozon gazının yol açtığı ölümlerin ise yıllık 16 bin civarında olduğu da raporda yer alıyor.

 Raporda, AB genelinde 1990 yılına oranla ekonominin yüzde 45 büyümesine rağmen, atmosfere salınan sera etkili gazlarda yüzde 19’luk azalma sağlandığının altı çiziliyor. Bir diğer olumlu gelişme ise, Avrupa ülkelerindeki içme suyu ile havuz ve göllerdeki suların kalitesinin iyileştirilmesi oldu.

Raporda, tatlı su kaynaklarının kalitesinin de artmasına rağmen, Avrupa’daki dere ve nehir sularının yarısının ‘yeterli ekolojik düzeyde’ olmadığının altı çiziliyor.

EEA raporunda yapılan uyarılardan biri ise, tatlı su ve denizlerdeki biyolojik çeşitliliğe ilişkin. Buna göre, deniz diplerine zarar verilmesi, kirlenme, asitlenmenin yanı sıra yabancı cinslerin türemesi ile biyolojik çeşitlilik ciddi zarar görüyor.

Atlantik ve Ostsee (Doğu Denizi) bölgelerindeki aşırı avlanmanın sınırlandığına yer verilen rapora göre, Akdeniz’de 2014 yılında incelemeye tabi tutulan canlı türlerinin yüzde 91’inin olması gerektiğinden fazla avlandığı uyarısı yapıldı.

Rapora göre, 2012 yılında Avrupa’da ekilen toprakların sadece yüzde 6’lık bir kısmı ekolojik tarım için kullanılırken, ülkeler arasında ciddi farklılıklar dikkat çekti.

EEA raporunda ayrıca 2004 yılından 2012’ye kadar 31 ülkeden 27’sinde çöplerin geri dönüşümü alanında iyileştirme sağlandığı, ancak atık çöplerin depolanması alanında ise gerileme kaydedildiği bilgisi de paylaşıldı.