Cezaevinden Direniş Kütüphanesi’ne mektup var

Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevindeki siyasi tutsaklar, Kobanê direnişinde ölümsüzleşen Kader Ortakaya adının verildiği kütüphaneye ilk sayfalarına duygularını yazdıkları bir koli kitap gönderdi.

Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevindeki siyasi tutsaklar,  Kobanê direnişinde ölümsüzleşen Kader Ortakaya adının verildiği kütüphaneye ilk sayfalarına duygularını yazdıkları bir koli kitap gönderdi.

Kobanê direnişinde isimlerini ölümsüzler listesine yazdıran Arin Mirxan ve Kader Ortakaya adına, direniş köyü Miseynter'de açılan müze ve kütüphaneye yurt içi ve dışından destekler gelmeye devam ediyor. Kobanê'de yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçılarının resimleriyle anıtsal bir içerik kazanan, müze ve kütüphane her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlarken, her çevreden de destek görüyor. Daha önceden de Siirt ve Muş cezaevlerinin yanı sıra yurtdışı da olmak üzere bir çok yerden kitapların geldiği Kader Ortakaya Kütüphanesi'ne, bu sefer gelen kitaplar anlam yüklü.

Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevinde kalan siyasi tutsaklar tarafından gönderilen kitapların tamamının ilk sayfasında, kitabı gönderene ait el yazısıyla yazılmış bir mektup bulunuyor. Tarihi Kobanê direnişi sonrasında elde edilen zaferin kutlandığı mektupların hepsinde, Kobanê'de yaşamını yitirenler saygıyla anılıyor. Miseynter Komününde açılan kütüphane ve müzenin, büyük direnişin gelecek nesillere aktarılması bakımından çok önemli olduğuna dikkat çekilen ilk sayfa mektupları, kütüphane ziyaretçileri tarafında da büyük bir ilgiyle okunuyor. Siyasi tutsaklar tarafından gönderilen kitapların kütüphaneye çok daha büyük bir önem kattığını ifade eden komün sözcülüğü, kitapların giriş sayfalarına yazılan notlar, aktarılmaya çalışılan duygu ve düşüncelerin tarihe not düştüğünü, bu kitapların kütüphanede en çok okunan kitaplar arasına girdiğini belirtti.

Kütüphane görevlileri kitapları kendi el yazıları ve duygularıyla biraz daha anlamlandırarak gönderen Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevindeki tutsaklara teşekkür ederken, kitaplar, kerpiç bir kümbetten yapılan ve tüm duvarları çepeçevre yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçıları ve PKK'nin öncü kadrolarının resimleri donatılmış kütüphane raflarında ki yerini aldı.