Strasbourg'taki halk toplantısında "HDP'ye oy ver" çağrısı

Strasbourg'ta düzenlenen halk toplantısında HDP için oy çağrısı yapıldı. Toplantıya katılan Araştırmacı-Yazar Aydın, ezilenlerin, Alevilerin hakları ve AKP ile DAİŞ'e karşı HDP'nin desteklenmesini istedi.

Strasbourg'ta düzenlenen halk toplantısında HDP için oy çağrısı yapıldı. Toplantıya katılan Araştırmacı-Yazar Aydın, ezilenlerin, Alevilerin hakları ve AKP ile DAİŞ'e karşı HDP'nin desteklenmesini istedi.  DİDF Yönetim Kurulu Üyesi Avgan ise işçi ve emekçilerin oylarını HDP'ye vermesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantıda, HDP'nin barajı aşması için kapı kapı dolaşılması istendi.

Fransa'nın Strasbourg kentinde, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'na (AABK) bağlı Alevi Kültür Merkezinde HDP bileşenleri tarafından düzenlenen halk toplantısında, "HDP'ye oy ver" çağrısı yapıldı.

Araştırmacı-Yazar Erdoğan Aydın, DİDF Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Avgan'nın konuşmacı olduğu toplantıya, HDP AK Temsilcisi Fayık Yağızay, Avrupa Barış Platformu Üyesi Fevzi Karadeniz'in yanı sıra Partizan, EMEP, MLKP gibi sol parti ve örgütlerle birlikte Ermeni, demokrat, Kürdistanlı çevreler katıldı.

'GÜÇLÜ BİR BAŞARI ŞART'

Toplantıda, "HDP'nin bileşenleri ile, Türkiye'de farklı kimlik, halk ve inaçlardan, sol, sosyalist, demokrat kesimleri ortak bir gelecek projesi için şimdiden birleştirdiği ve bunun pekişmesi için ise seçimlerde güçlü bir başarının şart olduğu" vurgulandı.

Seçimlerde devlet partilerinin her türlü imkana sahip olduğu ancak HDP'nin kapı kapı dolaşmaktan ve insanları tek tek ikna etmekten başka etkili bir çaresinin olmadığının belirtildiği toplantıda, toplantıya katılanların da bu yaklaşım ile seçim çalışmalarına odaklanması gerektiği belirtildi.

AYDIN: ADRES HDP OLMALI

Toplantıda konuşan Araştırmacı-Yazar Erdoğan Aydın, "HDP üyesi değilim, ama günlüm teredütsüz HDP ile atıyor" dedi. Aydın, "Eğer gerçek laiklik, sosyal haklar, farklı cins, inanç ve kültürler için eşitlik nasıl sağlanır; DAİŞ ve benzeri gerici barbarlara ve Erdoğan iktidarına karşı nasıl durulur, diye bir adres arıyorsanız, bu HDP'dir. Zira HDP ve HDP içinde güçlü olan Kürt damarı, geçmişyle, politik ve mevcut Ortadoğu'daki pratiği ile bizlere sağlam bir duruşun sahipleri olacaklarını çok iyi gösterdi ve göstermeye devam ediyor; bunu görelim ve oyumuzu da öyle verelim" diye konuştu.

Aydın, "Erdoğan tarzı Başkanlık sisteminin başa bela olacağı" fikrinde olanların hiçbir politik vb. gerekçeye sığınmadan sıradan bir matematiksel hesapla dahi barajı geçecek olan HDP'ye oy vermesi gerektiğini belirtti. "HDP'nin kazanacağı 65-75 milletvekili ile Erdoğan sultasının bütün hesaplarını bozacağı görülmeli" diyen Aydın, Alevi toplumunun tercihlerine ilişkin ise şunları ifade etti:

'HDP ALEVİLERİN TALEPLERİNİ TEREDDÜTSÜZ DESTEKLİYOR'

"Aleviler, Cumhuriyet kurulduğunda çok haklı olarak 'artık baskı ve inkar bitecek, bizler de Cumhuriyetin eşit vatandaşları olarak haklarımıza kavuşacağız' kanısındaydılar ama CHP önderlikli Cumhuriyet bunu asla kabul etmediği gibi Sünni olan Diyanet'i kurdu ve her türlü yardımı yaptı ama Alevilerin taleplerine hiçbir zaman kulak asmadı. Buna karşın HDP, Alevi toplumunun eşit haklara kavuşması için Meclis dahil her platformda Alevilerin hak eşitliği talebini teredütsüz destekliyor."

Aydın, HDP'nin aday listelerinde Alevileri temsil edenlere önemli bir yer ayırabileceğini vurguladı.

AVGAN: İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN OYU HDP'YE

DİDF Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Avgan ise "Bizler, işçilerin, emekçilerin, yoksul ve mazlumların haklarını savunmak istiyorsak, Soma'da olduğu gibi kazançları için işçileri ölüme gönderenlere 'dur' demek istiyorsak, Gezi'de daha iyi bir çevre ve yaşam için haklarını arayanların yanında olduğumuzu söylemek istiyorsak, seçimlerde bunun tek adresi HDP'dir" dedi.

Avgan, HDP'li milletvekillerinin emekçiler için Meclis'te verdiği önergeleri de örnek göstererek, "İşçi ve emekçilerin oyu HDP'ye" diye ekledi.

Avgan, bir soru üzerine, HDP'nin barajı geçmediği takdirde ezilenlerin daha fazla enerji vermesi ve bedel ödemesi gerekeceğini söyledi.

YAĞIZAY: HDP, AKP İLE İTTİFAK YAPMAYACAK

Toplantıda söz alan, İzmirli CHP'li bir milletvekilin oğlu da "HDP barajı geçerse -inşallah geçer- AKP iktidarı ile ittifak yapmayacağının bir garantisi var mı" sorusunu yöneltti. HDP AK Temsilcisi Fayık Yağızay ise soruyu "Biz günül rahatlığı ile AKP ile iktidar ya da Başkanlık için ittifak yapmayacağız. CHP'nin MHP ile ittifak etmeyeceğinin garantisini bize kim verecek" diye yanıtladı.

'GEZİ'NİN SESİNİ ULUSLARARASI ALANA TAŞIDIK'

Yağızay, Gezi direnişine dair bir soru üzerine de, "Biz hem Gezi direnişinin en başında yer aldık, hem de direnişte mağdur olan ailelerin seslerini AP, AKPM ve AİHM'e ulaştırmaları için çalışmalarına katıldık" dedi.

HDP Strasbourg Seçim Komitesi Sözcüsü Hüseyin Hoca ise mevcut seçim sisteminde yürt dışında ve gümrüklerde kullanılacak oyların barajı aşmak için çok değerli ve belirleyici olacağına dikkat çekti.

Toplantıya katılan Avrupa Barış Platformu, Strasbourg Ermeni toplumu, Partizan ile MLKP temsilci ve sempatizanları da seçimlerde HDP'yi destekleyeceklerini dile getirdi.

Tertip Komitesi adına yapılan kapanış konuşmasında ise "HDP'ye oy istemek için zaman artık kapı kapı geniş çevreleri ikna etme faaaliyetlerine hız vermektir" denildi.