Ankara savcısı özgür basın çalışanı 10 gazeteciye ceza istedi

Ankara merkezli bir soruşturma ardından mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanan 10 gazetecinin davasında savcı ceza talebinde bulundu.

Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022'de tutuklanan ve 16 Mayıs 2023'te tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Berivan Altan, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Emrullah Acar, Ceylan Şahinli, Zemo Ağgöz ve Deniz Nazlım ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile MA'nın eski stajyeri Mehmet Günhan'ın davası görüldü. "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla açılan davanın duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Tutuksuz yargılanan gazetecilerden Selman Güzelyüz ve Deniz Nazlım, ayrıca gazetecilerin avukatları duruşmaya katıldı. Duruşmayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yöneticileri ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da izledi.

İddia makamı, mahkemeye sunduğu mütalaada, gazetecilerin cezalandırılmasını talep etti. Mütalaa, gizli tanık "K8" ve tanık Kerem Gökalp'in ifadelerine dayandırılarak hazırlandı. Gazetecilerin, HDP ve DEM Parti temsilcileri ile gerçekleştirdikleri röportajları "talimat" ile aldıkları iddia edildi. Savcı, MA ve JINNEWS'in "örgüt üyelerinin moral ve motivasyonlarını arttırdığını" ileri sürdü. 

Gazetecilerin avukatları, mütalaaya ilişkin ek süre talep etti. Avukat Resul Tamur, "İddia makamının açıkladığı mütalaanın açık ve anlaşılır olması gerekiyor. Delil ve sanıklar arasında bir bağlantı olması gerekiyor. Aksi takdirde bunun savunma hakkı ihlali olduğunu belirtiyor Yargıtay" şeklinde konuştu. Temur, iddialar ve gazeteciler arasında herhangi bir illiyet bağı olmadığını vurguladı ve gazetecilerin üzerindeki adli kontrol kararının kaldırılması ile iddia makamına "illiyet bağını" açıklattırılması talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, gazeteciler hakkındaki imza hükümlülüğünü kaldırdı ancak yurt dışı yasağının devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 3 Temmuz'a ertelendi.