Kutlu Doğum Haftası mitingine binler katıldı

Van’da Demokratik İslami Kongresi (DİK) ve Van Din Adamları Derneği (VADAY-DER) öncülüğünde Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Van Newroz alanında düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

Van’da Demokratik İslami Kongresi (DİK) ve  Van Din Adamları Derneği (VADAY-DER) öncülüğünde Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Van Newroz alanında düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

"Hz. Muhammed (SAV) Mekke’de direniş, Medine’de adalet, Hudeybiye’de barıştır”,  “Dayikbuna te piroz be ey pexemberé cihane” pankartları ile üzerinde Kürtçe ve Arapça yazan “Rojbuna te Piroz be ey peyxembere (peygamber) me” yazılı  bayrakların taşıdığı mitinge DBP ve HDP il eşbaşkanları, ilçe belediyleri eşbaşkanları, DBP Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özavcı, bölgenin önde gelen din alimleri ve kanaat önderleri, GÖÇ-DER, İHD,  Barış Anneleri Meclisi üyeleri,  Van Din Adamları Derneği temsilcilerinin yanı sıra aralarında çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi katıldı.

Okunan mevlit ile başlayan mitingte açılış konuşmasını yapan VADAY-DER Başkanı Muğdat Mirekoğlu, Hz. Muhammed'in doğum gününü kutlayarak,  İslamiyetin barış ver adalet dini olduğuna değindi. Günümüz de İslam dininin birçok özelliğinin yanlış yorumlandığını dile getiren Mirekoğlu, peygamberlerin hayatı boyunca dini, dili, ırkı ne olursa oldun tüm insanlar arasında barışı sağlamaya çalıştığını; ancak günümüzde bu yolda mücadele eden çok az sayıda insanın olduğuna dikkat çekti.  Cahiliye döneminde yaşanan insanlık dışı yaşamın, Hz. Muhammed'in verdiği mücadele yolunda günümüzde çok az kişinin gittiğine dikkat çeken Mirekoğlu, DAİŞ'in "Allah Allah" diyerek Müslümanları katlettiğini ve insanları tekrar cahiliye dönemine geri götürme çalıştığını ifade etti.

Ardından söz alan DBP Hazro Belediye Eş Başkanı Güler Özavcı ise Hz. Muhammmed’in verdiği insanlık mücadelesi ile bütün halkların gönlünde taht kurduğunu söyledi. Cahiliye döneminde kadınların ve kız çocuklarının diri diri gömüldüğünü hatırlatan Özavcı, Hz. Muahammed’in cinsiyetler ve halklar arasında birliği ve bütünlüğü sağlamaya çalıştığını vurguladı. “Zulüm oldukça direniş de olacaktır” ifadelerini kullanan Özavcı, zulme karşı verilen mücadelenin kutsal olduğunu kaydetti.  Özavcı, “Peygamber döneminde herkes kendi kimliği ile anılırdı.  Selman’a Selmané Farısi,  Ceban’a Ceban El Kurdi deniyordu. Herkes kendi kimliği ile varlığını devam ettiriyordu. Bugün gelinen aşamada İslamiyet yanlış yorumlanarak bazı ırklarla bütünleştirilmiş ve içi boşaltılmaya çalışılmıştır” diyerek konuşmasının sonlandırdı.

Yapılan konuşmaların ardından miting ilahi dinletisi ile son buldu.

...