GÜNDEM 30 NİSAN 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, yarattığı sistemi, mücadele, düşünce ve duygu gerçekliğini insanlığın ve kadınların önüne bir sofra olarak sunduğunu ifade eden KJK Koordinasyon Üyesi Çiğdem Doğu, “Güneş’in sofrasını büyütürsek fiziki özgürlüğünü sağlayabiliriz” dedi.

- PKK-PAJK Zindan Komitesi Üyesi Rozerîn Öcalan, tutsakların devam eden boykot eylemine işaret ederek, ilk kez bu düzeyde radikal bir sürecin geliştiğini belirtti.

- KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, sosyalist ve demokratik hareketleri, İmralı tecridine karşı tutum almalarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü amaçlayan Özgürlük Hamlesine katılmaları çağrısında bulundu.

- Kurdistan Bölgesel Yönetimi’nin işgale karşı çıkmak bir yana işgali kolaylaştırdığını, lojistik sağladığını söyleyen KNK Üyesi Refik Gefur, “Kürt halkının çocuklarının büyük bedeller sonucu Başûr’da elde ettikleri kazanımlar yok ediliyor" dedi.

-Avustralya Sydney Hukuk Üniversitesinden doçent Doktor Vicki Sentas, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün barışın ve Kürt sorunun siyasi çözümünün tek yolu olduğunu ifade etti.

- Amed’in Yenişehir ilçesine bağlı Şehitlik Mahallesi’nde 10 Şubat 2013 tarihinde gerçekleşen bir eyleme dönük saldırı esnasında kullandığı zırhlı araçla çarptığı Şahin Öner’in (19) ölümüne neden olan polis Selahattin Korkmaz’ın yargılandığı dava görülecek.

- Kurdistan’da son yıllarda gençler arasında umutsuzluk, gelecek kaygısı üzerinden yürütülen özel savaş politikası sonucu intiharlar artmaya başladı. Özellikle Agirî'de yerel kaynaklar son aylarda artan intihar vakalarında sayısının yükseldiğini belirtiyor.

- 64 yaşındaki Selva Ehmed Şêxo, zeytin ağaçlarına kavuşacağı günü Berxwedan Kampı’nda bekliyor. İki kez evi talan edilmesine rağmen halkların düşmanına direnişle cevap veriyor.