DFG: Kürt gazeteciler görülmeyeni göstermeye devam edecek

DFG, 3 gazetecinin rehin alınmasına tepki göstererek, "Kürt gazeteciler görülmeyeni göstermeye devam edecektir. Gazeteciliği savunmak için ortak mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

DFG AÇIKLAMA

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 23 Nisan’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara ve Riha’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 9 gazeteciden 3’ünün tutuklanmasına dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile Gazeteci Erdoğan Alayumat’ın dün gece geç saatlerde tutuklandığına dikkat çekildi.

Açıklamada "Gazetecilerin özellikle bu ülkenin ana gündemleri olan Kürt sorunu, savaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi işlediği tüm haberleri cımbızlanarak suç gibi gösterilmeye çalışıldı. Kürt sorunu ve tecridin bu ülkenin temel gündemlerinden olduğunu, gazetecilerin bu konuları işlemesinin suç olmadığını hatırlatıyoruz” denildi.

'ÖZGÜR BASINI HİÇBİR BASKI VE ENGELLEME DURDURAMAZ'

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Soruşturma dosyasına konulan ve 'örgüt üyeliği' ile ilişkilendirilmeye çalışılan her bir haber toplum yararı gözetilerek bilgilendirme amaçlı yapılan haberlerdir. İktidar yıllardır Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’de kanayan yaraya dönüşen her bir gündeme dair haber yapan gazetecileri hedef alıyor. Sansür, soruşturma, engelleme, dava ve tutuklamalarla gazetecileri susturmaya çalışan iktidara çözümün gazetecileri hapsetmekte olmadığını bir kez daha hatırlatıyoruz. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve sorunların çözümü için basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırın, gazeteciliği yargılamaktan vazgeçin.

 Kürt gazeteciler öncülüğünde 30 yılı aşan Özgür Basın geleneği bugüne kadar hiçbir engelleme karşısında durmadı, susmadı, geri adım atmadı. 2022 yılından bu yana hız kazanan baskılarda yaklaşık 40 gazeteci tutuklandı, yargılandı ancak çalışmaktan vazgeçmedi. Son operasyonda da değişen bir durum olmayacaktır. Kürt gazeteciler görülmeyeni göstermeye, duyulmayanı duyurmaya devam edecektir. Bu anlamda bir kez daha tutuklanan meslektaşlarımızın gazeteci olduğunu ve bir an önce serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Tüm meslek örgütlerine ve halklara da haber alma hakkını ve gazeteciliği savunmak için ortak mücadele etme çağrısında bulunuyoruz."