Demirtaş: Yüzde 10’luk seçim barajı 12 Eylül darbesinin ürünü

Almanya'nın başkenti Berlin'de seçimler için yapılan halk toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, seçim barajının 12 Eylül darbesinin ürünü olduğunu belirtti.

Almanya'nın başkenti Berlin'de seçimler için yapılan halk toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş yüzde 10'luk seçim barajının 12 Eylül askeri cuntası tarafında konulduğunu ve bu barajın ezilenlerin Meclis'te kendisini temsil etmesini engellemek amacıyla getirildiğini söyledi. Demirtaş’ın Berlin Cem Evi’ni ziyareti ise büyük ilgiyle karşılandı.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Berlin’de seçimler için yapılan bir halk toplantısına katıldı. Estrel Hotel’de düzenlenen toplantıya salonun kapasitesinin çok üstünde kişi gelmesinden dolayı, salonda izdiham yaşandı.

Toplantıda konuşan Demirtaş, HDP'nin Türkiye'deki bütün ezilenler ve ilericileri bir araya getirdiğini, bu partinin Türkiye'ye nasıl bir barış getireceğini ise bütün dünyanın dikkatle izlediğini söyledi. 

Yüzde 10'luk seçim barajının 12 Eylül askeri cuntası tarafında konulduğunu ve bu barajın ezilenlerin Meclis'te kendisini temsil etmesini engellemek amacıyla getirildiğini belirten Demirtaş, "AKP şimdi bu barajın neden yüzde 20 yapılmadığına hayıflanıyordur. Ama yüzde 20 yapsalardı biz yüzde 25 alırız" dedi. 

Demirtaş daha önce seçime bağımsız girdikleri için yurt dışındaki oyların kendilerine ulaşmadığını şimdi ise bunun mümkün olduğunu, barajı aşmak için eksik kısmın Avrupa'daki oylarla tamamlanabileceğini dile getirdi. Herkesin oyuna sahip çıkarak, barajı aşmaya katkı sunmasını istedi. 

HDP'nin geldiği noktada kötü durumda olmadığına ama istedikleri yerde de bulunmadığına işaret eden Demirtaş, kimsenin rehavete kapılmadan HDP'nin bir kadrosu gibi mahallelere, evlere ve işyerlerine gidip oy için çalışmasını istedi. Ancak böyle bir çalışma ile AKP'nin 7 Haziran'da tek başına iktidar olmasının önüne geçilebileceğini vurguladı.

Demirtaş, Estrel Hotel'deki konuşmasının ardından Berlin Cem Evi'ni ziyaret etti. 

Cem Evi'nde konuşan Berlin Alevi Toplumu Başkanı Halit Büyükgöl, artık faşist zihniyetin korkması gerektiğini dile getirdi.  Demirtaş da Alevilerin tarih boyunca büyük bir dramı yaşadığını ve çok acı çektiğini söyledi. Demirtaş ise şunları ifade etti: "Alevilere siyaset yapmayın demek, kendinizi yaşamayın demektir. Aleviler şimdiye kadar kimseyi yakmadı. Kimseye acı çektirmedi. Kimsenin evini işaretlemedi. Eğer Alevilerden korkacaklarsa, demokrasiyi getirecekler diye korksunlar. Artık talep edenden çıkıp yönetmek istiyorsak, 7 Haziran seçimi büyük bir fırsattır. Bu fırsatı tepmeyelim. Biz bu güce sahibiz."