Stockholm’de kadınlardan IŞİD protestosu

Stockholm’de kadınlardan IŞİD protestosu

Aralarında Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Hıristiyan Demokrat Parti’nin kadın kolları, Birleşmiş Milletler Federasyonu, Toplumda Kadınların Hakları (TRIS), Fadime ve Pela’yı Asla Unutma Derneği, Önce Çocuklar  Federasyonu, Hümanistler Derneği, Birleşmiş Milletler Kadın Federasyonu ve Namustan Kaynaklı Şiddete karşı Kadın Ağı’nın da yer aldığı 19 kadın, çocuk ve insan hakları örgütü IŞİD çetelerini çetelerini protesto etmek  için İsveç’in başkenti Stockholm’de bir gösteri düzenledi.

Gösteriyi örgütleyen örgütler adına yapılan konuşmalarda IŞİD’ın katliamının durdurulması, Ezidi kadın ve çocukların serbest bırakılmalarının sağlanması ve Kobane’ye yönelik IŞİD kuşatmasına son verilmesi için Birleşmiş Milletler’e müdahalede bulunması çağrısı yapıldı ve Türk devletinin IŞİD çetelerine verdiği desteğe son vermesi talep edildi.

CİNSEL APARHEİD’Cİ IŞİD’A KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE

Sergel Meydanı’nda düzenlenen gösterinin ilk konuşmacısı Hümanistler Derneği Başkanı Christer Sturmark, “1970’li yıllarda Güney Afrika’daki Aparheid rejimini hatırlıyormusunuz? Tüm dünya insanları ikiye ayıran rejimi protesto etti. İsveç Güney Afrika’yı boykot etti. Burada Olof Palme’nin de katıldığı galalar, gösteriler örgütledik. Güney Afrika rejimine karşı birlik vardı” diyerek başlattığı konuşmasında şu anda dünyanın çok kötü bir durumda olduğunu, bir çok ülkede kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını söyledi.

IŞİD çetelerinin Suriye ve Irak’ta katliamlar düzenlediklerini, kadınları pazarlarda sattıklarını hatırlatan Sturmark, tıpkı 1970’li yıllarda Güney Afrika rejimine yapıldığı gibi tüm aydın, sanatçı ve politikacılaran cinsel aparheid uygulayan IŞİD çetelerine karşı birleşmeleri ve mücadele etmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler Kadın Federasyonu Başkanı Başkanı Katarine Lindahl, IŞİD çeteleri tarafından kaçırılan Ezidi kadın ve çocukların bir an önce serbest bırakılmalarını talep ederken, daha sonra söz alan Kürdistan Demokratik Kadın Federasyonu’ndan Sadika Muhammedi, IŞİD çetelerinin Kobani’ye yönelik saldırı ve kuşatmasına değindi.

KOBANİ İÇİN MÜDAHALE ÇAĞRISI

Çoğunluğu kadın ve çocuk binlerce Rojavalının topraklarından sürüldüğünü ve bir kesiminin Türkiye sınırlarında bekletildiklerini hatırlattıktan sonra Kobani halkına yönelik katliamın engellenmesi için IŞİD çetelerine müdahale edimesini istedi.

Kürdistan’da güç durumda kalan ilticacılara yardım çalışmaları yürüten Kürdistan Diaspora adlı kuruluşun yöneticilerinden Suzan Fethi, IŞİD çetelerinin saldırılarından dolayı 1 milyon insanın topraklarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. IŞİD’ın saldırılarından en fazla kadın ve çocukların etkilendiğine dikkat çeken Fethi, IŞİD çeteleri durdurulmadığı takdirde Suriye ve Irak Kürdistan’ında yeni insanlık trajedileri yaşanabileceği uyarısında bulundu.

TÜRK HÜKÜMETİ IŞİD ÇETELERİNE DESTEK VERİYOR

“Ne Fahişe Ne Boyun Eğen” örgütünün Yönetim Kurulu Üyesi Shahla Rashed, IŞİD çetelerinin finasel ve askeri kaynaklarının kesilmesinin önemine değindi ve Türk Hükümeti’ni IŞİD çetelerini desteklemekle suçladı. AKP Hükümetinin her gün sınırlardan çok miktarda aralarında ağır silahların da bulunduğu askeri malzemeleri IŞİD çetelerine ulaştırdığını söyleyen Rashed, yaralanan IŞİD militanlarının Türkiye’deki hastalalerde ücretsiz tedavi edildiklerini ifade etti. Türk devletine Kürt halkına karşı düşmanca tutumuna son verme ve IŞİD’la ilişkisini kesme çağrısında bulundu.

IŞİD’IN DURDURULMASI İÇİN TÜM ÜLKELERE ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler Federasyonu Genel Sekreteri Linda Nordin, IŞİD çetelerinin Suriye ve Irak’taki saldırılarındanen fazla  Ezidi, Kürt, Süryani ve diğer azınlıkların olumsuz etkilendiğine dikkat çektikten sonra  Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkelere IŞİD durdurulması için harekete geçmeleri çağrısını yaptı.

IŞİD teröristlerine karşı güçlü bir çıkışın yapılması gerektiğini söyleyen Nordin, “Birleşmiş Milletler esas sorumluluğu var. BM Güvenlik Konseyi’nin 5 Ağustos’ta aldığı 2170 sayılı karar IŞİD’ın terörünün önlenmesi için bir dizi önlem alınmasını içeriyor. Biz uzun zamandan beri hem savaş hem de barışda kadınlara ihanet ettik. Şimdi artık kadınların güvenliklerinin sağlanması aynı zamanda  haklarının korunması için yatırım yapılması gerekir. Bunun gereklerinin Birleşmiş Milletler tarafından yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

IŞİD ÇETELERİ HAAG’DA YARGILANSIN

IŞİD çeteleri tarafından kaçırılan kadın ve çocukların kurtarılmasını ve IŞİD üyelerinin Haag’daki mahkemede yargılanmasını talep eden Nordin, aynı zaman da çocuk evliliğine karşı mücadele edilmesinin önemine de şu ifadelerle dikkat çekti.

“39 bin kız çocuğu her gün zorla evlendiriliyor. Bu kabul edilmez. Sünnet gibi kadınlara zarar veren geleneklere karşı mücadele etmeli ve bu konuda eğitim çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Aynı zamanda Suriye ve Irak’taki sivil halka insani yardım yapmalıyız. Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları önemli yardımlarda bulunuyor ama kış yaklaşıyor ve bu insanların daha fazla yardıma ihtiyaçları var.”

Irak’taki durumun dünyanın Suriye’deki anlaşmazlığı çözmedeki yeteneksizliğinden dolayı ortaya çıktığı değerlendirmesini yapan Nordin, “Eğer BM üyesi ülkeler daha önce müdahalede bulunsalardı IŞİD’ın gelişmesi durdurulabilirdi. Federasyon olarak BM askerlerinin Suriye’nin komşusu ülkelere yerleştirilmelerini talep ettik. IŞİD’ın durdurulması için güçlü bir müdahaleye gereksinim var” şeklinde konuştu.

BOMBALAMALAR YETERSİZ, KARA HAREKETİ GEREKLİ

Nodin geçtiğimiz hafta Ezidi kadınların durumlarını Birleşmiş Milletler yetkilileri ile görüşmek için New York’a gitmiş ve BM Genel Sekreter Yardımcısı İsveçli Diplomat Jan Eliasson ile görüşmüştü. Konuşmasının ardından konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Nordin, Eliasson ile görüşmelerinde IŞİD’ın durdurulması için geniş bir koalisyon kurulmasını önerdiklerini söyledi. Kobani’ye yönelik saldırılar hakkında ne düşündüğü sorumuzu da “Birleşmiş Milletler’in oradaki insanları koruma sorumluluğu var. Konu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelmeli. ABD’nin bölgeye yönelik bombalamaları IŞİD çetelerini durdurmak için yetersiz kalıyor. Eğer bu bir kara hareketiyle desteklenmezse ters de tepebilir” yanıtını verdi.

İsveç, İran ve Kürdistanlı sanatçıların şarkılar söyledikleri, şiirler okudukları gösteri de bazı göstericiler “Kobani’yi koru” yazılı dovizler taşıdılar.

Gösteriyi örgütleyen dernek ve kuruluşlar yazılı ve görsel meydaya gönderdikleri yazılı açıklamada, dış dünyanın IŞİD çetelerinin kadın ve çocuklara yönelik vahşice uygulamalarının durdurulmasını, Birleşmiş Milletler’in Suriye ve Irak’ta IŞİD’ın saldırılarını durdurmak için harekete geçmesini, kaçırılan kadınların serbest bırakılmalarını ve İsveç’in kadınlar ve çocukların tedavileri için bölgeye seyyar hastane kurmasını ve sağlık personeli göndermesini talep ediyorlar.

İSVEÇ PARLAMENTOSUNDA SEMİNER

Aralarında Asuri Kadın Federasyonu, Amara Kürt Kadın Derneği, Alevi Kadın Derneği’nin de bulunduğu 10 civarında dernek ve kuruluş da, 2 Ekim Perşembe günü parlamento binasında kaçırılan Ezidi kadınları durumların ve bölgedeki son gelişmelerin ele alınıp tartışılacağı bir seminer düzenleyecek.