Stockholm’de İran rejimini protesto eylemi

Stockholm’de İran rejimini protesto eylemi

Urmiye Cezaevi’ndeki Kürt siyasi tutsakların açlık grevlerinin 30. gününde, tutsakları desteklemek ve İran rejiini protesto etmek amacıyla İsveç’in başkenti Stockholm’un Lidingö semtinde bulunan İran Büyükelçliği önünde protesto eylemi yapıldı.

Dört günden bu yana siyasi tutsaklarla dayanışmak için Stockholm’un Sergel Meydanı’nda kurdukları çadırda açlık grevi yapan bir grup Kürdistanlının çağrısı üzerine yapılan eylem dün saat 11.00 sularında başladı.

Kutsakların taleplerinin kabul edilmesini isteyen ve İran rejiminin baskı ve saldırılarını kınayan içerikte pankratlar, PJAK, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan Kürdistanlılar, bir otoparkta toplandıktan sonra “Biji berxwedana Urmiye”, “Siyasi tutsaklara özgürlük”, “Terörist İran”, “Faşist Ruhani” ve “Biji Serok Apo” sloganlarını atarak İran Büyükelçilik binası önünde geldiler. Ve burada medyaya gönderdikleri açıklamayı okudular.

Açlık grevcilerinin açıklamasında, İran rejiminin emekçiler, Kürtler ve tutsaklara yönelik baskı ve saldırıları protesto ediliyor ve mahkumların bazılarının ölüm sınırına geldikleri hatırlatılıyor ve açlık grevci tutsakların taleplerinin derhal kabul edilmesi isteniyor.

Eylemden sonra Kürt Kültür Derneği’ne gelen açlık grevcileri, 4 günden bu yana sürdürdükleri açlık grevini sona erdirdi.

Eylemlerini ANF’ye değerlendiren gençlerden İmran Karaer, Urmiye’deki Cezaevi’nde açlık grevi yapan tutsaklardan bir kısmının ölüm sınırına geldiğini hatırlattıktan sonra, “Biz herkesi ve özellikle de İsveç hükümeti yetkililerini bir an evvel, ölümler olmadan devreye girmesini ve tutsakların taleplerinin kabul edilmesi için İran rejimine baskı yapmasını talep ediyoruz” diyor.

Karaer, açlık grevcilerini desteklemek için imza toplamaya devam edeceklerini ve imzaları Pazartesi günü Parlamento ve İsveç Hükümeti’nin yetkililerine teslim edeceklerini söylüyor.

Açlık grevine katılan 21 yaşındaki Nusaybinli İsmet Serhat Yenigün de, Kürdistan’da olan her şeyin diasporada yaşayan Kürt gençlerini etkilediğini, Urmiye’deki tutsakların mücadelesini sessizce izleyemeyeceklerini ve bu nedenle de açlık grevine katıldığını belirtiyor.

Kemal Pir ve Mazlum Doğanların cezaevlerinde sergiledikleri kahramanca tutumu kitaplardan okuduğunu, aynı ruh ve azimle Urmiye Cezaevinde direnen Kürt tutsakların mücadelesini desteklemek amacıyla yaşamında ilk kez 4 gün açlık grevine gittiğini ve açlık grevinin kendisine moral verdiğini belirten Yenigün, “Ülkemizde tüm bunlar olurken bizim sessiz kalmamız vicdanımızı yaralar. Her gün ülkemizde insanlarımız katlediliyor ve şehitler veriyoruz. Burada Kürt gençleri olarak kapitalist toplumda kendi özümüzü ve kültürümüzü kaybedip bir yaşam sürdüremeyiz. Direnişe ve halkımızın mücadelesine buradan destek olmaya çalışmalıyız” şeklinde konuşuyor.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Urmiye Cezaevi’de açılk grevi yapan tutsakların taleplerini yazılı bir soru önergesiyle önceki gün gündeme getirmiş ve Dışişleri Bakanı Margot Wallström’den tutsakların taleplerinin kabul edilmesi için İran rejimine baskı yapmasını talep etmişti.