'Kobanê dünya ezilenleri için cazibe merkezi oldu'

'Kobanê dünya ezilenleri için cazibe merkezi oldu'

Köln'de düzenlenen bir sempozyumda konuşan Yazar Faik Bulut, "Kobanê'yi tartışırken sadece Kürtleri tartışmıyoruz. Bir yönetim tarzını, bir alternatifi tartışıyoruz" dedi. Bulut, Kobanê'nin cazibe merkezlerinden birisi olduğuna ve farklılıkların kendini burada güvende hissettiğine dikkat çekti. NAV-DEM adına Mehmet Sürmeli ise Kobanê'ye dönük saldırılarla Rojava'daki üçüncü çizginin hedef alındığını belirtti.

Almanya’nın Köln kentindeki Mala Kurda Derneği'nde, Sınıf Teorisi Dergisi’nın organize ettiği ve NAV-DEM’inde destek verdiği, "Emperyalizm, Kürt Ulusal Sorunu, Ezilenler ve Çözüm Yolları" başlıklı sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, NAV-DEM adına Mehmet Sürmeli ile Halkın Günlüğü Yazarı Kazım Cihan birer konuşma yaptı.

'ARTIK SADECE KÜRT ŞEHRİ DEĞİL; HERKES İÇİN BİR ALTERNATİF'

Araştırmacı-Yazar Bulut, Kobanê'nin, sadece Kürt şehri olmaktan çıktığını, geleceğe model teşkil edebilecek ortak bir yönetim ve demokratik bir yönetim tarzını geliştirdiğini belirterek, "Kobanê'yi tartışırken sadece Kürtleri tartışmıyoruz. Bir yönetim tarzını, bir alternatifi tartışıyoruz. Bütün kadınları birden hayatın içine aktif bir şekilde katıp aktifleştirebilen tek güç PYD olmuştur. Rojava'da kadın kotasından ziyade bütün kadınlar orada aktif ve bir görev üstlenmekte; Kobanê ve Rojava’nın diğer kantonlarına giderek bunu görebilirsiniz” diye konuştu.

'KOBANÊ CAZİBE MERKEZİ OLDU'

Bulut, şöyle devam etti: "Simgesel olarak belki sosyalist hareket adına ya da kişiler gidip orada savaştı ama Avrupa ve batıdan da gidenler oldu. Ortadoğu'da Filistin hareketinden bu yana Kobanê ilk defa dünya devriminin cazibe merkezlerinden birisi oldu, bu simgesel anlamda önemli, yoksa kaç kişinin oraya gittiği önemli değildir. İnsanlar umudu orada görüyor; Aleviler, Êzîdîler ve Hıristiyanlar kendini bu hareket sayesinde güvende hissetmekte."

'TÜRKİYE GÜNEY'E YARDIMA GİTMEDİ'

Güney Kürdistan’da yaşanan DAİŞ saldırılarına da değinen Bulut, “Türkiye Güney Kürdistan'a güvence vererek DAİŞ’in onlara hiçbir şekilde saldırmayacağını ve bağımsız Kürdistan'a sesini çıkartmayacağını söyledi. Ama daha 5 gün aradan geçmeden DAİŞ Güney Kürdistan'a saldırmaya başladı. Peşmergeler böyle bir saldırıyı beklemedikleri için büyük bir panik içine girerek Türkiye’den de yardım istediler ama yardıma giden olmadığından dolayı, orada nasıl bir durum ile karşı karşıya olduklarını anlamış oluyor, Güney Yönetimi" dedi.

'ÜÇÜNCÜ ÇİZGİ HEDEF ALINDI'

NAV-DEM adına konuşan Sürmeli ise Kobanê'nin askeri, psikolojik ve insani yönüyle büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Kobanê üzerinden aslında Rojava'da üçüncü çizgiyi hedef aldılar. Kürtlerin kendi kendini yönetmelerinden rahatsız olan bazı emperyalist güçler DAİŞ gibi insanlıktan nasibini almamış çeteleri Kürtlerin üzerine saldılar” dedi.

'BARIŞ GELMEZSE SAVAŞ BÜYÜK OLUR'

'Çözüm süreci'ne de değinen Sürmeli, hala müzakerelerin başlamadığını, sürecin tek taraflı devam ettiğini ifade ederek, AKP'nin samimi olmadığını ve oyalamayı istediğini kaydetti. Sürmeli, "Tek amaçları var, o da seçime kadar süreci ağırdan alıp zamana yaymaktır. Barış gelmezse büyük bir savaş çıkabilir ve bu savaş sadece Kürdistan'da olmaz, bütün Türkiye’ye yayılabilir” uyarısında bulundu.