Kobanê Adalet Bakanı: Uluslararası hukuka başvuracağız

Kobanê Adalet Bakanı: Uluslararası hukuka başvuracağız

Kobanê Kantonu Adalet Bakanı Awaz Ali, DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırılarında yaralanan ve tedavi amacıyla resmi yollardan Türkiye’ye geçirilen Kobanêlilere yönelik gözaltı operasyonlarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Ali, “Türkiye’nin bu tutumu değişmezse olayı uluslararası mahkemelere taşımak zorunda kalacağız” dedi

DAİŞ çetelerinin 29 Kasım tarihinde Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan bomba yüklü araçlarla gerçekleştirdiği saldırılar ardından Kobanê direnişinde yaralanan ve resmi yollardan Türkiye tarafına geçen yaralılara yönelik operasyonlar dikkat çekiyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kobanê Kantonu Adalet Bakanı Awaz Ali, “Türkiye tedavi için resmi yollardan gönderdiğimiz yaralılarımızı uluslararası hukuka aykırı olarak gözaltına alıyor. Türk yetkilileri konuya ilişkin açıklama yapmaya ve bu uygulamaya son vermeye davet ediyoruz” dedi. 

‘SORU İŞARETLERİNE CEVAP VERİLMELİ’

Ali, uluslararası yasalar ve hukuk normları kapsamında Türkiye’nin savaşın ilk günlerinde insani bir görev olarak yarılıların tedavisinde kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi. Kobanê direnişinde yaralanan ve aralarında durumu ciddi olanların da bulunduğunu belirten Ali, “Ne oldu? Nasıl oldu? Bu uygulamaların hukuki dayanağı ne bilmiyoruz” dedi. Ali, “Her ne olduysa 29 Kasım tarihinde Mürşitpınar kapısına yönelik saldırı ardından bazı uygulamalar devreye girdi” şeklinde konuştu ve Türkiye yetkililerinden akıllarda oluşan soru işaretlerine cevap vermesini istedi.

‘SALDIRI TÜRKİYE’DEKİ BAZI ODAKLAR TARAFINDAN YAPILMIŞ OLABİLİR’

Mürşitpınar saldırısının Türkiye topraklarından gerçekleştirildiğini hatırlatan Ali, “Saldırı Türkiye topraklarından gerçekleştiği için Türkiye istese de istemese de bu saldırının taraflarındandır. O nedenle olayı soruşturabileceğini düşünerek ilk gözaltıları anlamaya çalıştık” dedi. Ali şunları söyledi: “Biz Türk Hükümetinin direk bu işin içinde olduğunu söylemedik. Belki bu saldırı Türkiye içindeki bazı odaklar tarafından Hükümetten habersiz de desteklenmiş olabilir. Biz bu saldırıyla ilgili şeffaf bir soruşturma yürütülmesini ve konuya ilişkin bir açıklama yapılmasını resmi olarak Türkiye hükümetinden talep ettik. Bu açıklama sadece bizim değil aynı zamanda tüm uluslararası kamuoyunun kafasında oluşan şüpheleri de aydınlatır dedik. Tüm dünyayı tehdit eden DAİŞ’in nasıl Türkiye Cumhuriyeti topraklarından nasıl bize saldırdığını ve bomba yüklü araçlar patlattığını Türkiye Hükümeti açıklamalıdır. ”

‘TUTUM DEĞİŞMEZSE…’

Gözaltına alınan yaralıların serbest bırakılmasını bekledikleri sırada yeni gözaltı ve keyfi baskıların yaşandığına dikkat çeken Ali,  Türk yargı organlarının uygulamaya ilişkin resmi açıklama yapmasını isteyerek şunları söyledi: “Biz bu konuyla ilgili Türkiye Hükümeti ve Türk yargı organlarından resmi bir açıklama bekliyoruz. Türkiye’nin uluslararası hukuku görmezden gelerek, yarılılarımızı tutuklamaya hakkı yok. Türkiye’nin bu tutumu değişmezse olayı uluslararası mahkemelere taşımak zorunda kalacağız.”

‘HERKESİN TEDAVİ GÖRME HAKKI VAR’

DAİŞ çetelerinin tüm insanlığı tehdit ettiğini vurgulayan Ali, tedavi hakkının kutsal bir insani sorumluluk olduğunu belirterek, “Biz insanlığı tehdit eden DAİŞ’le savaşıyoruz çünkü DAİŞ sadece Kürt, Arap ve Türkleri tehdit etmiyor. Aksine tüm dünyayı tehdit ediyor. Böyle kutsal bir uğurda yaralananların gözaltına alınması ister istemez bizde şüphe uyandırıyor. DAİŞ’e yardım edilmesi başka, insani bir tutum sergileyip yaralılarını tedavi etmek başka. Evet, çete olabilir ama biz insani bir yaklaşım olduğu için Türkiye’de DAİŞ’lilerin bile tedavi edilmesini anlamaya çalışıyoruz” dedi.