Amed'de sendika ve odalar, işçi ölümlerini protesto etti

Amed'de sendika ve odalar, işçi ölümlerini protesto etti

Amed’de TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Amed Şubeler Platformu bileşenleri Ermenek’te meydana gelen maden faciasına ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında son dönemde meydana gelen iş kazaları ve maden faciaları sonucu çok sayıda işçinin yaşamını yitirmesinin tesadüf olmadığı, sorumluların Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğu belirtildi. 

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Amed Şubeler Platformu bileşenleri, Karaman Ermenek'teki kömür ocağında meydana gelen faciada 18 işçinin sular altında kalmasına ilişkin Yenişehir ilçesinde basın açıklaması düzenledi.

KESK ve TMMOB adına açıklama yapan Maden Mühendisler Odası Amed Şube Başkanı Mustafa Doğu, Isparta’dan mevsimlik işçileri taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiği kazayı hatırlatarak konuşmasına başladı. 

İktidarının sosyal devlet anlayışından vazgeçtiğini belirten Doğu, sermayeden yana politikalar çerçevesinde yerüstü ve yeraltı tüm alanlarda özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları ile işçi ve emekçilerin ölümüne neden olduğunu ifade etti. Soma'nın acısını hala yaşandığı bir dönemde Ermenek'teki facianın yaşandığını dile getiren Doğu, “Son yıllarda Türkiye'nin dört bir yanında meydana gelen iş kazaları ve maden faciaları sonucu, çok sayıda işçinin ölümünü tesadüf olarak görmüyoruz” şeklinde konuştu.

BAKANLIK ÖLÜMLERDEN SORUMLUDUR

Madencilikle ilgili tüm bilgilerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’de toplanmakta olduğunu ve gerekli izinlerin bu kurum tarafından verildiğini belirten Doğu, “Havza madenciliği göz önünde bulundurulmadığı için planlama ve işletmede sıkıntılar yaşanmakta su ve gaz sızıntılarının oluşmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla parçalı üretim mantığı ile yürütülen rodüvans ve taşeronlaşma uygulamaları sonucu oluşan kazaların sorumlusu MİGEM’dir. ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ne ilişkin kararlar tek başına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Bu kararların alınmasında üniversiteler, sendikalar, kamu niteliğindeki TTB, TMMOB’un görüşlerine başvurmamakta, iletilen görüşleri de dikkate almamaktadır. Bu nedenle bir sorumlu da bakanlıktır” diye konuştu.

‘GÜVENCESİZ MADENLER KAPATILSIN’

Çalışanların eğitimlerinin yapılmasının, ucuz iş gücü anlayışından vazgeçilmesinin, çalışanların sendikalarda örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Doğu, 19. yüzyıl koşulları ile kuralsız güvencesiz işletilen madenlerin biran önce kapatılması gerektiğini söyledi. Ermenek'te madende bulunan 18 işçiye en kısa zamanda ulaşılması temennisinde bulunan Doğu, madencilerin ailelerine sabır dileyerek, sorumlulardan ve ihmali bulunanlardan hesap sorulması gerektiğini ifade etti.