Slovenya eşcinsel evliliği yasallaştırdı

Avrupa Birliği (AB) içerisinde eşcinsel evlilikleri yasallaştıran 11’inci ülke Slovenya oldu.

Avrupa Birliği (AB) içerisinde eşcinsel evlilikleri yasallaştıran 11’inci ülke Slovenya oldu.

Slovenya Parlamentosu’nda yapılan oylamaya katılan 84 milletvekilinden 51’i eşcinsel evliliklere onay veren yasaya ‘evet’ dedi. 28 milletvekilinin karşı çıktığı yasa tasarısının oylamasında 6 milletvekili de çekimser kaldı.

Muhalefetteki Birleşik Sol (ZL) adlı parti tarafından hazırlanan yasa tasarısına Başbakan Miro Cerar’ın merkez sağ partisi ile koalisyon ortağı sosyal demokratlar da destek verdi.

Yeni yasaya göre, eşcinsel çiftlerin evliliği önündeki engel kaldırılırken, evlilik kurumu ‘çiftlerin cinsiyetinden bağımsız olarak’ ele alınıyor.

Yasa tasarısına karşı çıkan muhalif sağ partiler, eşcinsel evliliğin Slovenya toplumunun geleceksel aile değerlerini yok ettiğini ve eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkını da beraberinde getireceğini savunuyordu. Yasanın oylanması sırasında parlamento önünde toplanan 2 bini aşkın kişi yasanın iptali için referanduma gideceklerini duyurdular.

Slovenya’da bir yasanın uygulanmasına dair referandum düzenlenebilmesi için 40 bin imzanın toplanması yeterli.

Mart 2012’de eşcinsel evliliklere müsade edilmesini öngören bir tasarının oylandığı referandumda Slovenlerin yüzde 55’i eşcinsel evliliklere karşı çıkmıştı.