Nijerya'da seçimlerin galibi general Buhari

Nijerya'da 27-28 Mart tarihleri arasında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefet partisinin lideri Muhammet Buhari kazandı.

Nijerya'da 27-28 Mart tarihleri arasında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini muhalefet partisinin lideri Muhammet Buhari kazandı.

Dördüncü kez cumhurbaşkanlığı seçimine katılan 72 yaşındaki eski General Buhari'nin partisi Tüm İlericiler Kongresi, bu seçimden 15,4 milyon oyla çıkarken; şu anki Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın Halkın Demokrasi Partisi 13,3 milyon oy alabildi.

Nijerya cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan General Muhammet Buhari, halkın değişim için oy kullandığını söyledi.

Seçimde yenik düşen Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ı da, "barışçı bir şekilde iktidarı devreden değerli bir rakip" olarak tanımlayan Buhari, "Dünyaya demokrasiyi benimsemiş bir halk olduğumuzu gösterdik. Tek partili devlet düzenini geride bıraktık" dedi.

General Buhari, bu seçimin Nijerya'nın geleceğinin bugünden daha iyi olabileceğini gösterdiğini belirterek, "Değişim için oy kullandınız ve şimdi bu değişim oldu. Nijeryalılar, kazanan sizsiniz. Halk, bu ulusa olan sevgisini ve demokrasiye olan inancını ortaya koydu." şeklinde konuştu.

Seçimde yer yer usulsüzlük yapıldığı haberleri gelse de, gözlemcilere göre genelde oylama sorumsuz geçti.

Tüm İlericiler Kongresi'nin adayı Buhari, Nijerya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk muhalefet adayı oldu.

Goodluck Jonathan da dün, "ülkeye özgür ve adil seçim sözü vermiştim. Sözümü tuttum" demişti. Jonathan, 29 Mayıs'ta görevini resmen Buhari'ye devredecek.

Seçim propagandasını temel olarak Boko Haram ile mücadele üzerine kuran Buhari, Boko Haram saldırılarından en çok etkilenen ülkenin kuzeybatı bölgelerinde oyların çoğunu aldı. Sık sık Boko Haram katliamları ile gündeme gelen Borno eyaletinde bu oran yüzde 94'e çıktı.

Buhari, 1983 yılındaki darbenin adından 1984-1985 yıllarında ülkeyi yönetmişti.

Nijerya'daki bu seçimler 1999 yılında, askeri diktatörlükten demokrasiye geçildikten sonra gerçekleştirilen 5. seçimler oldu ancak iki parti arasında gerçek bir yarışa sahne olan ilk seçimler olması ve ilk kez bir muhalefet liderinin zaferi ile sonuçlanması nedeniyle bu seçimler Nijerya demokrasi tarihinde önemli bir yere sahip.

Halkın Demokrasi Partisi, 1999 yılında askeri diktatörlüğün devrilmesinden bu yana iktidardaydı.

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan 173 milyon nüfuslu Nijerya'da nüfusun yaklaşık yüzde 48'ini oluşturan Protestan ağırlıklı Hıristiyanlar, çoğunlukla zengin petrol yataklarının bulunduğu Güney'de yaşıyorlar, nüfusun yüzde 50'sini oluşturan çoğunluğu Sünni Müslümanlar ise daha fakir olan Kuzey bölgesinde yaşıyorlar.

Seçimleri kazanan Buhari, ülkenin kuzey bölgelerinde güçlüyken; seçimleri kaybeden Jonathan daha çok güney bölgelerinin oylarını aldı.