Fransız vekil Kürtlere yönelik baskıları İçişleri Bakanı’na sordu

Fransız milletvekili Jean-Paul Lecoq, İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde Fransa’daki Kürtlerin artan düzeyde maruz kaldığı baskıları gündeme taşıdı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Sol Milletvekili Jean-Paul Lecoq, Fransa İçişleri ve Denizaşırı Ülkeler Bakanı'nın dikkatini Fransa'daki Kürtlerin durumuna çekti. 

Önergede “On yıllardır Fransa'ya sığınan büyük bir topluluk var” denilirken, özellikle Türkiye’deki zulme işaret etti. 

“Türkiye'de zulme uğrayan bu topluluğun” DAİŞ çetelerine karşı verdiği mücadeleye vurgu yapan Lecoq, DAİŞ’in hala tehdit oluşturduğu bir dönemde Kürtlerin “cesaretinin taktide şayan” olduğunu kaydetti.

Önergede, devamla şu ifadeler yer aldı: “On bir yıl önce Paris'te üç kadın aktivistin Türk devleti tarafından öldürülmesiyle Kürtler özgürlük ve demokrasiye olan bağlılıklarının bedelini ağır bir şekilde ödüyorlar. Fransa bu değerleri paylaştığı için, ülke yetkilileri Fransız Cumhuriyetine saygı duyan bu toplulukla iyi ilişkiler sürdürüyor. 

Birkaç aydır Fransa'daki Kürtler ve özellikle de siyasi mülteciler, eşi benzeri görülmemiş bir baskı politikasının hedefi haline gelmiştir. IŞİD'e (DAİŞ’e) karşı mücadelede ön saflarda yer almasına ve binlerce Êzidî'nin hayatını kurtarmasına rağmen Kürdistan İşçi Partisi'ni finanse etmekle suçlanan kişiler hakkında açılan ceza davalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Diğer bazılarının mal varlıkları, sırf toplumsal yaşama katıldıkları için keyfi olarak donduruldu ve bu durum tüm ailelerin günlük yaşamlarını sekteye uğrattı.

Son zamanlarda ise mülteciler, mülteci statülerini kaybetti ve işkence ve ölüm riskiyle karşı karşıya kalacakları Türkiye'ye sınır dışı edilmekle tehdit edildiler. Avrupa yargı kurumları bu konuda geniş çaplı raporlar yayınladı. 

Yakın zamanda, siyasi bir mülteci olan Serhat Gültekin, yapılan sayısız başvuruya rağmen acımasızca Türkiye'ye sınır dışı edildi. En temel hakları ihlal edildi. Ayrıca kendisi Marfan sendromu hastasıdır ve bu ciddi rahatsızlığı için Türkiye'de hiçbir tedavi görmeyecektir. Aktivizmi nedeniyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve sınır dışı edilmesi Türk yetkililer tarafından medyatik bir şekilde aşağılama konusu olmuştur. (Türkiye’ye) Ulaşır ulaşmaz hapishaneye atıldı ve avukatlarına göre gizli servisler (MİT) tarafından kötü muameleye maruz kaldı. Müttefiki olan Fransa'daki Kürtlere yönelik bu baskı adaletsiz ve onursuzcadır. Ülkenin güvenilirliğine ve itibarına derinden zarar vermektedir.”

Lecoq bu bağlamda, İçişleri Bakanı’na “Fransa'nın Kürtlere karşı artan bu baskıya son vermek ve Kürtlerin korunmasını sağlamak için ne gibi tedbirler almayı planladığını” sordu.